In mijn slaap- en stressprogramma’s maak ik optimaal gebruik van de bewezen effectiviteit van mindfulness en yoga door middel van onder andere ademoefeningen en bewustwording van bepaalde gedachtepatronen. Tijdens de drukste periode in mijn leven heeft mij dit de harmonie en verstilling gebracht waar ik naar op zoek was. Deze ervaring vond ik zo bijzonder dat ik het graag wil delen met anderen. Inmiddels ben ik geregistreerd yoga-docent, mindfulnesstrainer en coach.

Beter slapen

In mijn slaapprogramma besteed ik aandacht aan slaapeducatie, de invloed van stress op slaap en hoe een gezonde leefstijl bij kan dragen aan een gezonde slaap.

Steeds meer mensen hebben moeite met inslapen en/of doorslapen zonder duidelijke oorzaak. Eén op de twee volwassenen heeft hier weleens last van. Daarnaast heeft 6 tot 10 procent van de volwassenen last van chronische slapeloosheid. Bij mensen met onregelmatig werk ligt dit aantal vele malen hoger.

Mijn slaapprogramma bestaat uit 8 sessies: dit zijn zes sessies in een tijdsbestek van ongeveer twee maanden, en daarnaast twee terugkomsessies. In elke sessie is aandacht voor slaapeducatie en leer je je bewust te worden van je gedachten en de invloed daarvan op je lichaam en emoties. Ook leer je je te ontspannen door middel van yoga-, adem- en aandachtsoefeningen. Zo krijg je een scala aan vaardigheden aangereikt om je tijdens de dag én voordat je gaat slapen te ontspannen. In de groepsgesprekken deel je ervaringen met elkaar en vind je herkenning en steun. Tijdens het slaapprogramma komen gastdocenten aan het woord over onder andere voeding en slapen en over slaapmiddelen en melatonine.

In het slaapprogramma worden zowel de laatste wetenschappelijke inzichten op het terrein van slaap en bioritme gebruikt als oude inzichten uit de Ayurveda (de Indiase geneeswijzen). Dat maakt dit programma uniek!

Uit Yoga en slapeloosheid; een literatuurstudie:

Behandelingsmethoden van slapeloosheid zouden zich moeten richten op het normaliseren van het niveau van ‘arousal’. Yoga zou door zijn invloed op de psyche, fysiologie en zenuwstelsel in het lichaam bijzonder geschikt zijn om aandoeningen te behandelen met een sterke psychosomatische of psychische component.

Test je kennis over slaap!

  • Wanneer is je spijsvertering het meest efficiënt?

De biologische knop (de pijnappelklier) reageert op licht/donker informatie en zorgt ervoor dat ons functioneren niet constant is, maar wisselt over een periode van 24 uur. We zijn erop ingesteld dat we overdag actief zijn en ‘s avonds en ‘s nachts rusten. Ook je organen zoals de spijsvertering zijn hierop ingesteld en werken dus s‘ nachts minder effectief.

  • Wat dan te denken van 1 of 2 glazen alcohol voordat je gaat slapen? Veel mensen denken dat een ’slaapmutsje’ de nachtrust verbetert!

Je valt wel lekker inslaap bij de inname van een ‘slaapmutsje’ maar de slaapkwaliteit neemt sterk af. Onjuist dus!

  • Klopt het als mensen beweren dat ze nooit dromen?

Iedereen droomt elke nacht. Je maakt iedere nacht een aantal slaapcycli door (ongeveer 5). In elke slaapcyclus zit een droomfase.

  • Eén kopje koffie avonds kan geen kwaad, toch?

Het duurt minimaal vier uur voordat de koffie uit je lichaam is, sommige onderzoeken spreken zelfs over 6 uur. Dus als je slecht slaapt zou ik het kopje koffie laten staan.

  • Bewegen is goed dus gaan veel mensen vlak voordat ze gaan slapen flink sporten. Is dit wel zo’n goed idee?

Helaas verhoogt sporten ’s avonds juist je actieve hormonen. Bewegen is goed voor het slapen maar vooral rustige beweging zoals wandelen of yoga. Intensief sporten doe je beter minimaal 3 uur voor het bedtijd is.

Interessant? Workshop Beter Slapen

Minder stress

In de afgelopen vijf jaar zien we het aantal stressverschijnselen flink toenemen. We doen steeds meer in minder tijd. We hebben het druk, zijn gejaagd en we leggen onszelf veel op.

Juist bij stress zou je meer tijd voor ontspanning moeten nemen maar in de praktijk zie je het tegenovergestelde gebeuren. Stress wordt vaak als eerste terzijde geschoven met als gevolg dat je in een zogenaamde ‘uitputtingstrechter’ terechtkomt, oftewel een negatieve spiraal. Om toch een vorm van rust te creëren, wordt vaak antidepressiva-, slaap- of kalmeringstabletten voorgeschreven. In de afgelopen jaren heb ik gezien dat dit in de meeste gevallen geen of slechts een kortstondige oplossing is.

Bewust of onbewust, druk zijn geeft ons ook een bepaalde status. Om onze activiteiten bij te kunnen houden, gebruiken we ‘do-lijstjes’ of houden een agenda bij om ervoor te zorgen dat we toch vooral niets vergeten. In de literatuur wordt dit omschreven als: van ‘human beings’ naar ‘human doings’.

In het 8 weekse stressreductieprogramma gebaseerd op mindfulness (MBSR) leer je te vertragen en tijd voor jezelf te nemen. Je leert op te merken wat er in je lichaam en geest gebeurt bij stress en bij stressvolle situaties. Het inzicht wat je hierdoor krijgt, leidt vaak tot een ander gedrag. Vele onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg brengt in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor dat mindfulness voor heel veel mensen van waarde is.

De belangrijkste resultaten van mindfulnesstraining zijn: meer bewustwording en inzicht in je gedachtepatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan). Daarnaast kun je meer afstand nemen van problemen, het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser. Ook zul je zien dat je meer energie tot je beschikking zult hebben.

Andere resultaten van een mindfulnesstraining zijn een verbeterde vaardigheid om te gaan met stressvolle gebeurtenissen of momenten wanneer het niet gaat zoals je wilt. Je kunt je beter concentreren omdat je meer focus hebt en minder piekert. Je leer je grenzen aan te geven door meer bewustwording.

Ook zal je zien dat mindfulness een vermindering van stresssymptomen (zoals o.a. hoge bloeddruk, vermoeidheid, slapeloosheid), depressie en angst, slaapproblemen en vermoeidheid niet gerelateerd aan stress, (chronische) pijn en psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag teweeg brengt.

Meer informatie over mijn slaap- en stress programma’s? Klik hier.

 

Top